علی رمضانی معتقد است که نظارت بر ضوابط برگزاری نمایشگاه کتاب مطالبه خود ناشران حاضر در این رویداد فرهنگی است.
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، سیوسومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران قرار است از بیستیکم تا سیویکم اردیبهشتماه در مصلی امام خمینی(ره) برگزار شود؛ رویداد فرهنگی که برپایی آن به صورت حضوری به علت همهگیری ویروس کرونا ۲ سالی با چالش و محدودیتهایی مواجه شد و به ناچار به بستر الکترونیک راه یافت، تجربهای که افقهای جدیدی را پیش روی صنعت نشر گشود. به هر حال امسال شاهد برگزاری دوباره این نمایشگاه هستیم. البته با توجه به لزوم رعایت شیوهنامههای بهداشتی، اعمال فاصلهگذاری و کنترل جمعیت، همزمان با این رویداد فرهنگی، فروش مجازی کتاب را باز هم تجربه خواهیم کرد. در این راستا با علی رمضانی، قائممقام سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران به گفتوگو پرداختهایم که در ادامه از نظر میگذرانید.
نظارت بر ضوابط برگزاری نمایشگاه از مطالبات ناشران است
رمضانی در پاسخ به این پرسش که در سالهای اخیر در حین برگزاری نمایشگاه کتاب تهران خبر جمعآوری برخی کتابهای بدون مجوز، قدیمی یا ممنوعه منتشر میشد که حاشیهساز بود، برای اینکه این اتفاق امسال نیفتد، چه برنامهای داشتهاید، گفت: نظارت بر ضوابط برگزاری نمایشگاه موضوعی است که خود ناشران کشور از ما مطالبه دارند که وقتی قواعدی گذاشته شده، بین فرد خوشرفتار و فرد متخلف تفاوتگذاری شود. لذا شورای نظارت و ارزیابی نمایشگاه کارگروههایی را برای نظارت بر این امر دارد و مانند سالهای گذشته بر کار معدود افرادی که احتمالاً به دلیل ناآشنایی یا دلایل دیگری مرتکب این موضوعات خواهند شد، اقدام لازم صورت میگیرد.
وی اظهار کرد: برخی از ناشران هم محکوم شدهاند و برای احترام به این صنعت و اهالی خوش رفتار آن در سیوسومین نمایشگاه کتاب حضور ندارند، ما از این اتفاق ناراحت هستیم چراکه قطعا تولیدات خوبی را داشتهاند اما امید است پس از این محرومیت بتوانند در دورههای بعدی شرکت کنند، البته تعداد این ناشران انگشتشمار است.
امکانات رفاهی پیشبینی شده پاسخگو نخواهد بود
رمضانی درباره ایجاد تسهیلات برای رفاه بازدیدکنندگان از نمایشگاه سی و سوم نیز گفت: امسال هم در مبلمان شهری و صندلیها و هم در استقرار سایهبانهایی برای استراحت مردم، تلاش مضاعفتری نسبت به سالهای گذشته صورت گرفته است. با این حال میدانیم با توجه به جمعیتی که وارد نمایشگاه کتاب تهران خواهد شد، هر اندازه هم که امکانات رفاهی پیشبینی شود، نمیتواند پاسخگو باشد. آنچه که ما میتوانستیم با کمک دستگاههای شهری همچون شهرداری تهران برای نیمکتها، استراحتگاهها و موضوعات رفاهی فراهم کنیم انجام دادهایم. پیشبینیهایی هم برای استقرار بیشتر نقاط دسترسی به آب آشامیدنی و تغذیه سالم صورت گرفته است.
۴۰ اثر چاپ اول یا تجدید چاپ شرط دریافت غرفه
قائممقام سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره اینکه معیار ناشران برای دریافت متراژ غرفهها چه بوده است، خاطرنشان کرد: ناشران عزیز کشور بر اساس فعالیتی که در چهار سال گذشته داشتهاند، مطابق آییننامه باید حداقل ۴۰ اثر چاپ اول یا تجدید چاپ داشته باشند. حجم فعالیت ناشر و حجم فعالیت تولیدی وی مورد توجه کمیته ناشران داخلی بوده است. اگر هم ناشری اعتراض داشته باشد در این چند روز میتواند به کمیته ناشران داخلی در نمایشگاه مراجعه و شکایت خود را اعلام کند. ما در این موضوع، با ناشران کشور تعامل داریم. ممکن است در بعضی از مصادیق دوستان دقت کافی را نداشته باشند که خیلی به ندرت این اتفاق افتاده که ناشران برای اعتراض مراجعه کنند.
عریض شدن راهروها با کاهش متراژ غرفهها
وی در ادامه افزود: نکته دیگر این است که امسال متراژ مفید کمتری را برای اختصاص غرفه به ناشران داریم، به دلیل الزامات ستاد ملی مقابله با کرونا مجبور شدیم عرض راهروها را بیشتر کنیم. به طور مثال هر سال در شبستان ۳۲ راهرو داشتیم اما امسال به دلیل عریض شدن راهروها، ۲۷ راهرو داریم. وقتی شما ۲۷ راهرو دارید متراژی که میتوانید به ناشران اختصاص دهید طبعاً کمتر میشود.
رمضانی با اشاره به اینکه نمایشگاه کتاب بهعنوان یک آوردگاه فرهنگی، محل عرضه تولیدات کلانصنعت نشر کشور است، اظهار کرد: این رویداد فرهنگی میتواند آخرین تلاشها و اقدامات صنعت نشر را برای مردم به نمایش بگذارد و علاقهمندان در آن حضور پیدا کنند. همینطور مسئله مخاطبشناسی و مسئلهیابی ناشران است که در طول دوره نمایشگاه صورت میگیرد و این تفرجگاه فرهنگی بهعنوان مجموعهای سالم در خدمت مردم و خانوادهها قرار میگیرد که امید است به بهترین نحو ممکن از آن بهره گرفته شود.
منبع: آنا